“Plotseling arm, plotseling rijk”: luxe kan zo verschillend zijn. Er is hier nieuws over tv en streaming.

Voor een nieuwe aflevering “Plotseling arm, plotseling rijk” ruilde Marc Terenzi zijn dagelijks leven met dat van een Hartz IV-familie. Er was wederzijds onbegrip – en er waren overeenkomsten. Hoe voelt het om het vorige luxeleven op te geven en weinig geld beschikbaar te hebben? Realiteitssterren Matthias Mangiapane en Hubert Fella, evenals popzangeres Melanie Müller, werden geconfronteerd met dit experiment in het huidige seizoen van “Plotseling arm, plotseling rijk – het uitwisselingsexperiment”. In de derde en voorlopig laatste aflevering van de Sat.1 documentaireserie durfde zanger Marc Terenzi de stap van rijkdom naar tijdelijk welzijn te zetten: de 42-jarige en zijn vriendin Viviane Ehret-Kleinau ‘leenden’ hun luxe leven aan de vijfkoppige Berlijners De familie Peter, terwijl ze zelf een week in een appartement in Nedersaksen woonden.

De Hartz IV-familie Peter heeft 550 euro per maand tot hun beschikking en houdt zichzelf rond met een schoonmaakklus. En daarmee kwamen de Terenzis meteen binnen – om erachter te komen hoe weinig de Peters eigenlijk werken. Viviane begreep niet dat je “slechts” twee uur per dag, vier keer per week bezig kon zijn. ‘Dat is luxe’, zei de stylist. Harde kritiek die Katharina Peter boos maakte. ‘Het lijkt alsof ik te lui ben om gewoon meer te doen. Maar dat is niet het geval’, zei ze door tranen heen. Zij en haar gezin ontvingen daarentegen 5.000 euro. “Bij 5.000 euro beginnen mijn oren te flikkeren”, zei Katharina. “Wat hier is, is ongeveer wat we over een jaar zullen hebben.” Even later kregen ze een kijkje in het leven van een beroemdheid: ze zagen hoe Viviane werkt als styliste. Vader Daniel was verbaasd over de prijzen van de kleren die Viviane als een “stofzuigerverkoper” naar de vrouw moest brengen. “1.700 euro voor dat kleine beetje materiaal”, was hij stomverbaasd. Katharina kreeg de kans haar terug te porren naar Viviane: “Ik vind het een beetje oneerlijk dat ze zoveel geld verdient voor zo’n normale baan zonder fysieke inspanning, en dat ik maar een vijfde verdien met mijn baan in het trappenhuis.” Inzichten in het leven van een beroemdheid werden nu geboden tijdens haar goed gestructureerde week, inclusief een shoppingtour, vocale opnames met collega-muzikant Jay Khan in een opnamestudio, video-opnamen, een duur schoonheidsprogramma in een schoonheidssalon en paardrijlessen voor de twee dochters. Allemaal vrij duur – de opnames in de opnamestudio alleen al kosten de “plotseling rijke” familie 1250 euro, “om even in de microfoon te kletsen”, zei Daniel.

Team Terenzi, aan de andere kant, probeerde geld te besparen: toen de twee naar de werkplaats reden in Peters ’20 jaar oude auto en de reparatie van de auto buiten hun budget viel, bood Viviane aan om de De werkplaats helpen om de rekening te betalen door middel van arbeid. Een idee waar Daniel nog niet aan had gedacht. ‘Zo heb ik het nog niet eerder gezien’, zei de huisvader enthousiast. Een bezoek van Katharina’s broer Steffen toonde aan dat de twee families ook op elkaar lijken: hij vertelde het beroemde stel over de duistere geheimen van de familie. En er kwamen enkele overeenkomsten aan het licht: zowel Marc als de jonge zoon Tyler hebben allebei last van ADHD. Viviane’s moeder stierf twee jaar geleden aan kanker en Katharina verloor enige tijd geleden ook haar moeder. Ze leed aan depressies en probeerde de pijn te verdoven met alcohol – net zoals Marc Terenzi ooit alcoholist was en soms twee flessen wodka per dag dronk. ‘Alcohol is een moordenaar’, wist de zanger. “Alcohol is de ergste drug die er is.” Gesterkt door de vele nieuwe indrukken van het experiment, gingen Katharina en Daniel Peter met gemengde gevoelens terug naar hun oude leven. “Het is heel leuk om de kinderen met iets te trakteren zonder steeds nee te hoeven zeggen”, zei Daniel. Het paar wil vooral hun kinderen een beter leven bieden. “Het is leuk om rijk te zijn, maar ook verdomd vermoeiend”, was Daniels conclusie. ‘Geld kalmeert je, maar maakt je niet gelukkig als je geen fatsoenlijk gezin hebt. Alleen geld maakt je volgens mij niet gelukkig.’

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *