Directeur Rob Benschop van de abortuskliniek Beahuis & Bloemenhove in Heemstede is verheugd dat de rechter heeft besloten dat zwangere vrouwen die de kliniek bezoeken niet meer op straat mogen worden aangesproken. “Dit zal onze klanten en ons enorm helpen.” De Duitse organisatie Donum Domini (Latijn voor geschenk van de Heer) had een rechtszaak aangespannen tegen de gemeente Heemstede. De burgemeester stond alleen demonstratie aan de overkant van de straat toe en niet op de stoep van de kliniek. Demonstranten moesten achterin de kliniek staan, 25 meter van het gebouw. De actiegroep was het daar niet mee eens. Afgelopen vrijdag oordeelde de rechter in Haarlem dat de bestrijding van zwangere vrouwen een stoornis is waar gemeenten tegen kan optreden. De rechter ging zelfs een stap verder dan de burgemeester. Benschop, tevens directeur van de abortuskliniek in hartje Amsterdam, is tevreden met de stelling. “In Heemstede hadden we goed contact met de burgemeester om te kijken hoe we de ergernis konden beteugelen. Vrouwen worden gefotografeerd en aan de deur aangesproken wanneer ze de kliniek willen bezoeken – en soms zelfs geschreeuwd. Daarnaast hebben de demonstranten veel overlast veroorzaakt voor omwonenden. ‘Donum Domini zegt dat hij alleen met vrouwen wil praten over alternatieven voor abortus. De rechter is echter van mening dat het aanspreken van vrouwen geen demonstratie is en daarom niet wordt beschermd door de grondwet, zoals het geval is bij de Demonstratiewet. Het gaat niet om “het verspreiden van een maatschappelijk probleem, maar het aanpakken van een individuele kwestie met één persoon”. Een artikel van RTL Nieuws veroorzaakte vorig jaar opschudding. Het liet zien hoe demonstranten van de campagnegroep ‘Cry for Life’ vrouwen in een abortuskliniek in Utrecht aanspraken. De demonstranten proberen de vaak kwetsbare vrouwen ten tijde van de abortus bang te maken en zijn nergens bang voor. Er worden bijvoorbeeld foto’s van foetussen getoond. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei dat hij bufferzones wilde opzetten om te voorkomen dat vrouwen dichter bij de klinieken komen. Ook in de kliniek in Heemstede worden “vrouwen soms geïrriteerd”. “Steeds meer internationale klanten komen naar deze kliniek die in eigen land niet de gewenste behandeling kunnen krijgen”, zegt Benschop. De actiegroep Scream for Life demonstreert regelmatig in de abortuskliniek in Amsterdam.
Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *